Események
RUHABÖRZE A FENNTARTHATÓSÁGÉRT


2020. október 24-én délelőtt ruhabörzét tartottunk a Budapest 18. kerületi Görög dombon a Töltődő projektünk szervezésében. A meghirdetett eseményre 7 árus érkezett, hogy megunt és feleslegessé vált holmijának kidobás helyett új gazdát találjon. A börzét elsősorban ruhákra hirdettük meg, de érkeztek játékok, cipők és néhány háztartási eszköz is. Aki nem szerette volna hazacipelni a megmaradt ruháit, nálunk hagyhatta adományként. Összesen 5 szatyornyi ruhát kaptunk, amit két részre válogattunk szét: a gyerekruhákat továbbadtuk egy általános iskolának, akik egy vásár keretén belül a befolyt összeget az intézmény felújítására fordítják. A többi ruhát félretettük a következő börzénkre. A ruhabörzével szerettük volna felhívni a figyelmet a fast fashion ruhaipar környezetszennyező hatásaira és a zero waste életmód harmadik módszerére, az ÚJRAHASZNÁLATRA (angolul REUSE). Ami számunkra már felesleges, másoknak még kincs lehet. Egy-egy ilyen csere-berén a megunt holmijainknak esélyt adunk arra, hogy még tovább maradjanak a körforgásban és valaki tovább hordhassa őket.

Az eseményre alu- és konzervdobozokat is lehetett hozni, amit a Gyáli Önkéntes Szemétszedők (GYÖSZ) Egyesület részére gyűjtöttünk. Nagy öröm és megtiszteltetés volt számunkra, hogy a GYÖSZ tagjai is ellátogattak eseményünkre, ezzel megerősítve a dél-pesti környezetvédő civil együttműködés fontosságát.

Köszönjük a résztvevőknek hogy eljöttek, öröm volt számunkra új arcokat megismerni és tapasztalatokat cserélni. A következő ruhabörzét 2021. tavaszára tervezzük.TÖLTŐDŐ BABÁS KLUB A RÓZSÁBAN

A TÖLTŐDŐ – öko közösségi tér és anyaközpontunk 2020. október elejétől babás klubjával megkezdte működését a Rózsa művelődési házban. Szerdai alkalmainkra nagy szeretettel várjuk a leendő és már kisgyermekes szülőket, édesanyákat, édesapákat és nagyszülőket egyaránt. Fontosnak tartjuk, hogy legyenek alkalmak a várandósok és leendő szülők számára is, hogy már ebben az életszakaszban információt adjunk a szüléssel és gyermekágyas időszakkal kapcsolatban – különös tekintettel a szoptatás elősegítésére, támogatására, valamint a születéstől való szobatisztaságra vonatkozóan – mindezt környezetbarát módon. Csapatunk tagjai között vannak okleveles dúlák, önkéntes szoptatási segítők, korai szobatisztasági tanácsadó, hordozási tanácsadók, kismama masszőr és jógaoktató. A részvétel ingyenes. Mindenkit szeretettel várunk! További információkért keressétek Facebook oldalunkat és a klub zárt csoportját.

https://www.facebook.com/toltodo/NYÁRI TÖLTŐDŐ CSALÁDI PROGRAM A 18. KERÜLETI TOMORY LAJOS MÚZEUM KERTJÉBEN

Az egyesületünk keretein belül működő 18. kerületi ‘Töltődő – közösségi tér, öko- és anyaközpont’ 2020. augusztus 11-én “Nyári töltődő” néven családi napot szervezett a Budapest 18. kerületi Tomory Lajos Múzeum kertjében. Köszönjük a résztvevőknek, hogy eltöltöttetek velünk egy délelőttöt ezen a programon. Limondéval, sütivel, gyümölccsel vártuk az érdeklődőket a pavilon alatt, ahol általunk olvasásra ajánlott könyvekkel, hordozó- és “zöld” háztartási eszközökkel készültünk, mint mosható betétek, pelenkák, úszópelenkák, szalvéták, szendvicscsomagolók, luffaszivacs, sőt még otthon készült tisztító és tisztálkodószereket is vittünk. Maga a helyszín nagyon jó választásnak tűnt a veteményes, a kavicsos játéktér és a bejárat háromszögében. Amíg jó idő lesz szívesen szerveznénk még ide találkozókat. Érdemes az érdeklődőknek figyelniük egyesületünk és a múzeum oldalát is – ők is szerveznek a közeljövőben családos programokat. Beszélgettünk hordozásról, gyereknevelésről (Pozitív Fegyelmezés), a kisgyermekes lét sajátosságairól, a születéstől való biliztetés jelentőségéről, klubalkalmak lehetőségeiről a környéken.

A Töltődő weboldala sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése érdekében.